Vad är yoga nidra?

Yoga Nidran är en form av meditation som vetenskapligen bevisats hjälpa kroppen att självläka både posttraumatisk stress, depression och autoimuna sjukdomar. Men den är också en fantastiskt avslappnande och naturlig form av meditation som du gör liggandes eller sittandes.

Jag upptäckte yoga nidran på riktigt när jag själv insåg att min livssituation både hemma och på jobbet var ohållbar. Jag var helt slut, trots att jag gjorde yoga, meditation och åt hälsosamt. Men det va en pusselbit som jag inte tänkte på, och det var mitt behov av att vila, ta tid för återhämtning i vardagen, och lyssna på när jag behövde säga nej till både roliga och tråkiga uppdrag. Jag ville vara en god vän, extramamma, kollega och jag ville sprida alla mina kunskaper om yoga och självutveckling till alla, för detta är ju min dröm.

En dag bröt jag ihop och under en månads tid efteråt var jag så trött att jag var tvungen att sova middag 4 gånger om dagen. Jag blev superkänslig för ljud och rörelse. Gråtfärdig för allt jag inte klarade av och otroligt mellankolisk. Jag började följa ett 40-dagars program av Karen Brody där jag fick hjälp att göra yoga nidra varje dag över nätet hemma i min egen säng.

Yoga nidran fungerar eftersom vi använder kroppens eget invanda betende att slappna av när vi lägger oss ner. Vi använder detta som en språngbräda till att hamna i ett djupt avslappnat tillstånd. Samtidigt följer du en guidande röst som hjälper dig ytterliggare att komma ner i så långsamma hjärnvågor att din kropp faktiskt sover, men du är fortfarande medveten. I detta tillstånd trycker vi på kroppens egna resetknapp och kan plantera nya frön för vilka vi vill vara.